"Eat food, not too much, mostly plants" |
Deze quote van Michael Pollan is me uit het hart gegrepen. Mijn zoektocht naar wat gezonde voeding nu eigenlijk is, begon jaren geleden vanuit nieuwsgierigheid en het verlangen om goed voor mijzelf en onze planeet te zorgen.
Ik stapte langzamerhand over naar een meer vegetarisch voedingspatroon en ontdekte de kracht van plantaardige voeding. Dat merkte ik onder meer aan dat ik me beter en energieker voelde na een plantaardige maaltijd. Studies tonen aan dat een dieet rijk aan groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. En eenmaal op dat pad zag ik ook de voordelen van onbewerkte voeding: voeding die zo min mogelijk industrieel bewerkt is en zo dicht mogelijk bij de natuurlijke staat blijft.
Wanneer ik de quote uit elkaar haal staat er het volgende:
Eat food: dat lijkt heel simpel. Natuurlijk moet je eten om te kunnen leven! Maar hier gaat het om échte voeding. Voor het op ons bord belandt is er van alles mee gebeurd: vaak bevat dergelijk sterk bewerkt voedsel toegevoegde suikers, ongezonde vetten, zout en kunstmatige kleur- en/of smaakstoffen. Daarbij bevat het vaak geen of weinig vezels, stelt de voedingswaarde weinig voor, maar zit het wel bomvol calorieën. Kortom: je vult jezelf wel, maar voedt jezelf niet. Gewichtstoename en ook chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart-en vaatziekten liggen dan op de loer.
Not too much: over het algemeen eten we teveel. Voedsel is tenslotte altijd beschikbaar. We eten niet meer alleen wanneer we trek hebben, maar ook op momenten van stress, verveling, verdriet etc.
Mostly plants: je leest het goed: er staat mostly, niet only. Het is prima om af en toe vlees of vis te eten, maar het grootste deel van je maaltijd zou uit groenten, peulvruchten, noten en zaden moeten bestaan.
Maar waarom is het nu beter om meer plantaardig en onbewerkt te eten? Een aantal voordelen op een rijtje: lager cholesterol - plantaardige voeding bevat minder verzadigd vet en meer vezels. Hierdoor kan je je cholesterol binnen enkele maanden verlagen; verbeterd darmmicrobioom - door meer vezelinname krijg je een grotere variatie aan goede darmbacterieën. Dit is o.a. goed voor je immuunsysteem en helpt ontstekingswaarden in het lichaam te verlagen; verbeterde bloedsuiker- en insulinewaarden - je krijgt minder snelle suikers binnen waardoor je bloedsuiker minder schommelt; minder laaggradige ontstekingen in het lichaam - hiermee voorkom je dat er chronische klachten ontstaan zoals insulineresistentie, diabetes en metabool syndroom. |
Overstappen naar meer plantaardig eten is een proces. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Mijn ervaring op dat gebied kan jou ook helpen om langzamerhand naar een meer onbewerkt en plantaardig voedingspatroon over te stappen.
Ben je enthousiast geworden om aan de slag te gaan met plantaardig en onbewerkt eten? Neem dan hier contact met me op voor een afspraak of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Ter inspiratie kun je alvast eens kijken naar het plantaardige alternatief voor de Schijf van Vijf: de Schijf for Life: